29-те български граждани, които към момента са блокирани в Мароко заради мерките срещу разпространението на коронавирус, ще бъдат прибрани в страната с един от самолетите на Turkish Airlines. 
 
Това обяви преди малко министърът на външните работи Екатерина Захариева на нарочен брифинг по темата. 
 
"От 3 дни сме в постоянна връзка с представител на туроператора на място. Търсим варианти, но имам уверението на турския ми колега, че българите ще бъдат качени на втория самолет на Turkish Airlines", обясни Захариева. 
 
В същото време транспортният министър Росен Желязков обясни, че ако все пак този вариант не проработи, ще се търси вариант за изпращане на националния ни превозвач. Цената на един полет е около 40 хиляди долара.
 
Припомняме, че българите са в Мароко на организирано пътуване и от няколко дни не могат да се приберат у дома. В момента те са в хотела си в Маракеш, но резервацията им изтича тази сряда, когато е трябвало да напуснат страната, впоследствие в събота са разбрали, че полетът им е бил отменен. Туроператорът е намерил алтернативен полет през Инстанбул, но въздушните връзки и в тази посока са били отменени. 
 
Захариева обясни, че в Мароко има и други българи, които пътуват сами, без да са на организирана екскурзия. Страната прави опити да прибере и тях, а до момента 49 души са изявили желание да бъдат прибрани по този начин. 
 
Тъй като обаче сънародниците ни продължават да пътуват по екскурзии - Захариева и транспортният министър Росен Желязков ще предложат налагане на забрана за провеждането на такива почивки. 
 
Според външния ни министър хората не трябва да се подлъгват по това, че в определена държава няма много случаи на заболели, защото ситуацията е динамична и се променя за часове. 
 
Стана ясно и че още тази вечер българите в Унгария и Австрия ще могат да се приберат. В момента опашката от автомобили на австро-унгарската граница е около 30 км. Тази вечер обаче двете държави ще организират кортежи, които ще потеглят към България през Румъния. 
 
"Моля хората - не пътувайте. Постоянно попадаме на хора,  които пътуват, а причините им по никакъв начин не попадат под значението на "неотложен проблем". Това би бил здравословен проблем, болен близък или работа, но не и екскурзии."

"Изправени сме пред безпрецентна ситуация. Призивът да не се пътува все по-актуален всеки ден. Не е време за туризъм, време е за отговорнст. Говорим за обществения интерес", отблеза и министър Желязков. 

Той допълни, че правителството прави всичко възможно да не допуска да останат големи маси българи зад граница, които да бъдат оставени без възможност да се приберат. 

Стана ясно, че за българските студенти, които се намират във Великобритания не би трябвало да могат да се приберат. Причината е, че полетите са действащи, а България е затворила своето въздушно пространство само за полети от Испания и Италия. 

Желязков обясни, че утре предстои онлайн съвет на всички транспортни министри на общността. Целта на мероприятието да се гарантира свободното движение на стоки в блока, дори с цената на движението на хора и автомобили. Ако пък пристигнат у нас товари от рискови страни - камионите ще разтоварват бързо и за 24 часа трябва да напуснат страната. 

По отношение на другата гореща тема - участвала ли е България в общата европейска обществена поръчка за маски и респираторни апарати, двамата министри бяха категорични, че странта ни е част от поръчката. Премирът Бойко Борисов дори е поискал и български компании да участват в поръчката.